Thursday 5 March 2015

Een verrassing! Bezoek uit Nederland

VERRASSING! Fieke van Nunen en Manon van den Akker, twee oud-studenten van de Pabo, zijn in Nepal en hebben gehoord dat ik ook in Nepal ben. Zij maken een rondreis van Nepal naar India, naar Sri Lanka.
Het grappige is dat zij dit gehoord hebben van Rob Vervoort, ook een oud-student, die momenteel in Burkina Faso werkt!! En dat allemaal vanuit Pabo Veghel.
Het was een heel leuk weerzien! Zij sliepen in het B&B van Sanguita en Sukha en werden daar op de bekende Nepalese wijze verwend met typisch Nepalees eten en snacks.


We hebben Bungamati verkend en de ouders en de zus van Sukha bezocht, die in een  typisch oud ‘mud’-huis in het centrum van Nepal wonen. We werden ook daar gastvrij onthaald met thee, biscuits, hard gekookte eieren en een slokje rijstwijn! Uiteraard zijn we ook naar de  tempels van Bungamati gegaan.




Maandagmiddag zijn ze aangekomen, we hebben maandagavond gepraat over het T4T project. Op dinsdag hebben ze een workshop meegemaakt en een les geobserveerd van een van de leraren van het project.
 Fijn voor mij was ook dat ze heel betrokken waren en meedachten over aanpak en keuze van onderwerpen voor de laatste dagen. Heerlijk: gelijkgezinden met concrete ideeën en feedback!
Dinsdagmiddag zijn Fieke en Manon weer vertrokken, terug naar Kathmandu om de volgende dag voor een tracking naar Pokhara te reizen.

Door de observaties van de lessen van de leraren is het steeds duidelijker dat we kleine stapjes moeten nemen. Het lijkt allemaal duidelijk, maar…
Gelukkig hebben de opnames, die we gemaakt hebben van de lessen van de leraren, een positief effect! We laten alleen de ‘pareltjes’ zien, maar door deze pareltjes krijgen de leraren ideeën hoe ze het zelf kunnen aanpakken.


Een beetje jammer is dat er veel onrust onder de leraren is over het behoud van hun baan. Zo’n zes leraren zijn niet zeker van hun baan. En dit zijn leraren met potentie. Waarom dat is, is erg onduidelijk. Het heeft te maken met nieuwe maatregelen van het gouvernement, en die te maken hebben met het soort aanstelling die deze leraren hebben. Zij waren zich niet bewust dat deze aanstelling wel eens tot ontslag zou kunnen leiden.
Het is trouwens in heel Nepal wat onrustig, er zijn grote stakingen, er zijn veel politieagenten met stokken en geweren en zwaar gewapende militairen in de straten van Kathmandu. Daarnaast schijnt de regering te wankelen.

In Bungamati, gaat het leven zoals het leven gaat!

Namaste,

Marie-Louise





2 comments:

  1. Hey ik ben vernoemd! Wat leuk, inderdaad, 'en dat allemaal vanuit Pabo Veghel', mooi hoe klein de wereld kan worden.
    Mooie blogs Marie-Louise, en nobel werk! Ik hoop van harte dat het opgeleverd heeft waar je op hoopte. Keep going on!

    Groetjes uit Burkina,
    Rob

    ReplyDelete
  2. Leuk Rob, dankjewel! Kijk ook maar eens op de site van EduShare040 www.edushare040.com

    ReplyDelete